Parmentier Advocaten
Parmentier Advocaten: Lawfirm in Haarlem Netherlands
  • Home
  • Over ons
  • Advocaat voor
  • Intervisie
  • FAQs
  • Nieuws en Blog
  • Contact

Bel ons: 023 – 531 31 11

Aanvraag gratis consult

NOW
April 2, 2020

Noodregeling NOW

Martin Hofman Arbeidsrecht, NIEUWS Noodmaatregel, Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid, NOW, overbrugging, werkgelegenheid

aanvraag, voorwaarden en tips

Op 31 maart 2020 is de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) kenbaar gemaakt. Dit is een loonkostensubsidie voor werkgevers met als doel om zoveel mogelijk werknemers aan het werk te houden.

NOW in het kort

Simpel gezegd houdt de regeling in dat wanneer u als werkgever te maken heeft met een omzetdaling van minimaal 20%, u een tegemoetkoming van maximaal 90% kunt ontvangen over de loonkosten van maart, april en mei van 2020. De daadwerkelijke omvang van de tegemoetkoming is afhankelijk van het percentage omzetverlies van uw onderneming. Bij een omzetverlies van 100% bedraagt de te ontvangen tegemoetkoming 90%.

Als u een beroep wilt doen op de NOW, dan vraagt u eerst een voorschot aan.

Het percentage omzetverlies bepaalt u door uw huidige kwartaalomzet te vergelijken met de gemiddelde kwartaalomzet in 2019. U kiest zelf welke meetperiode u daarvoor hanteert: maart t/m mei, april t/m juni of mei t/m juli.

Als u een beroep wilt doen op de NOW, dan vraagt u eerst een voorschot aan. Dit voorschot bestaat uit 80% van de te verwachten subsidie. Om de hoogte van het voorschot te berekenen, wordt uitgegaan van uw SV-loonsom over januari 2020. Vervolgens wordt aan de hand van uw percentage omzetverlies de hoogte van het voorschot bepaald. Naderhand wordt de subsidie definitief bepaald, waarbij het daadwerkelijke SV-loon over de periode maart t/m mei bepalend is. U krijgt na de definitieve vaststelling een aanvulling op het voorschot of moet (een deel) terugbetalen. Dit laatste valt met name te verwachten als uw loonsom na januari is gedaald.

De subsidie moet digitaal worden aangevraagd vóór 1 juni 2020

Aanvraag

De subsidie moet digitaal worden aangevraagd vóór 1 juni 2020, via de website van het UWV. Daarbij moet u doorgeven:

  • het loonheffingennummer
  • de verwachte, procentuele omzetdaling
  • de meetperiode (drie maanden) voor de verwachte omzetdaling
  • als u eerder al werktijdverkorting heeft aangevraagd, het dossiernummer daarvan
  • het rekeningnummer waarop u betalingen van de belastingdienst met betrekking tot loonheffing ontvangt

U hoeft niet aan te tonen dat de omzetdaling wordt veroorzaakt door de Corona-crisis

Voorwaarden

  1. Er geldt een inspanningsverplichting (moreel appel) om de loonsom over de periode maart t/m mei ten opzichte van januari zoveel mogelijk gelijk te houden, bijvoorbeeld door werknemers met een flexibel contract zoveel mogelijk het loon door te betalen, zelfs als u dat arbeidsrechtelijk niet verplicht bent. Daalt uw loonsom, dan wordt de tegemoetkoming verlaagd. 
  2. U mag bij UWV geen ontslag wegens bedrijfseconomische redenen aanvragen. Doet u dat toch, dan krijgt u een soort boete bij de definitieve vaststelling van de subsidie. Tijdelijke contracten mogen wel worden beëindigd, en ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een proeftijdontslag of einde met wederzijds goedvinden (vaststellingsovereenkomst) door te voeren. Wel moet u zich realiseren dat het beëindigen van arbeidsovereenkomsten in de periode maart tot en met mei mogelijk tot een lagere tegemoetkoming leidt, namelijk wanneer de loonsom daardoor daalt ten opzichte van januari.  
  3. De OR of personeelsvertegenwoordiging moet worden geïnformeerd over de aanvraag. Als deze er niet zijn, dan informeert u de individuele werknemers.
  4. U mag de subsidie alleen gebruiken om de loonkosten te betalen.
  5. De loonaangifte moet steeds tijdig worden gedaan.
  6. Na afloop van de voorschotfase moet u de subsidie nog definitief aanvragen en daarbij een accountantsverklaring overleggen over de omzetdaling.

Tips voor werkgevers

  • U hoeft niet aan te tonen dat de omzetdaling wordt veroorzaakt door de Corona-crisis. Ook als er mogelijk andere oorzaken zijn voor uw omzetdaling, dan kunt u een beroep doen op deze regeling.
  • Bent u van plan om snel een reorganisatie door te voeren? Dan is een beroep op de NOW-regeling mogelijk niet verstandig. Wanneer u namelijk een ontslagaanvraag indient bij het UWV wegens bedrijfseconomische omstandigheden, handelt u in strijd met de voorwaarden en treedt een soort boetebepaling in werking. Dit kan grote financiële gevolgen hebben.
  • Bent u werkgever in de non-profitsector? Dan kunt u ook een beroep doen op de regeling. Deze geldt dus niet alleen voor commerciële bedrijven.
  • U kunt de meetperiode voor de omzetdaling zelf bepalen. Dat kan essentieel zijn. Als u bijvoorbeeld in de maand maart nog een behoorlijke omzet heeft gegenereerd en de omzetdaling pas daarna is ingetreden, dan kunt u wellicht beter kiezen voor een meetperiode van april t/m juni of mei t/m juli. Anders valt het percentage te laag uit en loopt u een deel van de subsidie mis. Belangrijk: als u de meetperiode eenmaal heeft doorgegeven aan het UWV, dan kunt u deze daarna niet meer wijzigen.
  • De aanvraag kunt u doen vanaf 14 april en mogelijk zelfs al iets eerder. Is het verstandig om de aanvraag dan al meteen te doen? Hoe eerder u indient, hoe sneller het voorschot wordt uitbetaald. Maar soms is het toch beter om nog even te wachten, bijvoorbeeld om te bezien hoe de omzet zich de komende periode ontwikkelt. Als u nog niet zeker weet welke meetperiode voor u tot het beste resultaat leidt, dan is het goed om te weten dat u nog even kunt afwachten. Uw aanvraag voor een beroep op de NOW-regeling hoeft pas uiterlijk op 31 mei bij het UWV te zijn ingediend.

Natuurlijk adviseren wij graag over het bovenstaande. U kunt, ook in deze nare periode, gewoon op ons blijven bouwen. Zoals u gewend was.

Mr. M.G. (Martin) Hofman
t: 023-5313111
e: hofman@parmentieradvocaten.nl

Maatregelen Coronavirus COVID-19 Burenrecht: Die muur moet weg!

Related Posts

Intervisie

Intervisie en ontwikkeling, NIEUWS

(Inter)visie op dilemma’s

still-corona-spot

NIEUWS

Maatregelen Coronavirus COVID-19

toga 3

NIEUWS

Advocaat Derk Wiersum doodgeschoten

Recent Posts

  • Intervisie(Inter)visie op dilemma’s
  • UitbouwBurenrecht: Die muur moet weg!
  • NOWNoodregeling NOW
  • still-corona-spotMaatregelen Coronavirus COVID-19
  • flat 3VvE-recht: Is uw VvE wel hufterproof?
Parmentier Advocaten
Copyright © 2019 Parmentier Advocaten,
All Rights Reserved

Location

Zenegroenkade 5-b
2015 KV Haarlem

Tel.: 023 - 531 31 11
Voorwaarden en Privacy

Aanvraag gratis consult

Parmentier Advocaten
Uw Cookie Keuze
Voor het beste gebruikersgemak van onze site gebruiken we standaardtechnologieën zoals cookies om apparaatinformatie op te slaan en/of te openen. Door in te stemmen met het gebruik van deze technologieën kunnen we gegevens zoals browsegedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Het niet toestemmen of intrekken van toestemming kan een negatieve invloed hebben op de werking van deze site. Bepaalde eigenschappen en functies kunnen dan ontbreken.
Functional Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
maatwerk
{title} {title} {title}