Facs en FAQs
Gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen. Het kan heel goed zijn dat u juridisch gelijk hebt, maar dat u het in een procedure toch niet uw zin krijgt. Dit kan zelfs als u voldoende bewijs hebt. De rechter maakt namelijk altijd een eigen belangenafweging. Een oordeel in het recht blijft toch mensenwerk, maar wij kunnen u helpen met het maken van een inschatting wat een rechter er van zal vinden. We beginnen met onze antwoorden op vragen die wij vaak gesteld krijgen.
-
Met deze zinsnede in een dagvaarding wordt in ieder geval niet bedoeld dat u naar de rechtbank of het gerechtshof toe moet komen om te verschijnen. U kunt alleen met een advocaat “verschijnen” die zich namens u zal stellen. En dat moet uiterlijk op de datum zoals op de dagvaarding vermeld. Ook hij gaat dan niet naar de rechtbank of naar het gerechtshof, maar laat aan het gerecht slechts weten dat hij namens u op zal treden als advocaat. Bij de kantonrechter kan je wel zelf in persoon verschijnen, maar de kantonrechter heeft liever dat je niet verschijnt, maar je reactie op papier zet. En dat kan je ook weer door je advocaat laten doen. Je kan ook een eigen briefje sturen, maar zorg dan wel dat hij op tijd door de kantonrechter is ontvangen, zodat hij op de ‘rolzitting’ kan worden behandeld. Als je niet op tijd bent, wordt er verstek verleend en volgt er heel snel een vonnis. Daartegen kan je wel weer opkomen, maar dat is wel wat gedoe. Wees dus verstandig en meld je op tijd bij je advocaat.
-
Rechtbanken hebben het erg druk, waardoor het vaak moeilijk is om een zaak met spoed te behandelen. Het kan even duren voordat een zaak “op zitting” is, terwijl de partijen al klaar zijn met hun stukken. Als een wederpartij niet verschijnt, dan kan “verstek” worden verleend en wordt er vonnis gewezen, zonder dat iemand iets heeft laten horen. Zonder een weerwoord gaat het sneller. Moeten er bijvoorbeeld ook getuigen worden gehoord, dan duurt het langer. Advocaten kunnen zaken tactisch langer laten duren.
Een gewone (dagvaardings)procedure duurt tussen de drie maanden en soms zelf wel ruim een jaar. Als je haast hebt kan je kiezen voor een versnelde procedure zoals een kort geding.
-
Een kort geding is een versnelde procedure. De advocaat vraagt aan de rechtbank om een datum om de zaak in kort geding te behandelen en laat dan alvast een conceptoproeping (dagvaarding) zien. De rechtbank maakt daarmee zelf een oordeel over hoe dringend ze de zaak vinden en plannen de zaak op zitting. Hoe meer dringend, hoe sneller op zitting. In de oproeping staat de eis en de onderbouwing. Ook de relevante stukken worden ingediend. Een wederpartij kan op voorhand een antwoord indienen en een tegeneis indienen, maar meestal wordt alles pas op de zitting besproken. De uitspraak is altijd een voorziening en dat houdt in dat dit meestal een tijdelijke oplossing is. Hoewel officieel sprake is van een voorlopig oordeel volgt vaak geen bodemprocedure en leggen partijen zich bij de uitspraak neer of gaan ze in hoger beroep met een spoedappèl.
-
Het belangrijkste van een zaak is het dossier. Deze moet goed en deugdelijk in elkaar zitten. Zorg dan ook dat alles voldoende duidelijk is vastgelegd en is geordend. Het is verstandig om altijd even kort te overleggen met je advocaat. Hij kan bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van een concept die wellicht ook weer voor een volgende keer kan gebruiken. Hiermee blijven de kosten beperkt en kan een procedure mogelijk worden voorkomen. Wordt het toch een procedure, dan is dit in ieder geval goed voorbereid. Zelf een in gebreke stelling sturen kan natuurlijk, maar deze is wel aan juridische vormen en termijnen gebonden. Anders telt deze gewoonweg niet mee en wijst een rechter de vordering af.
-
Een dergelijke opzegging is een serieuze inbreuk in je privéleven. Hoewel de rechten van huurders niet meer zo sterk zijn als voorheen, is huurbescherming nog wel een groot goed en een behoorlijk sterk recht. Of je je op huurbescherming kan beroepen hangt erg af van je contract en van de feiten en omstandigheden. Huur je al langer dan twee jaar, dan is er een behoorlijke huurbescherming. Een verhuurder moet dan eerst een procedure volgen om te kunnen uitzetten. Als het werkelijk zo is dat de huisbaas terecht heeft opgezegd, dan zijn er soms toch nog mogelijkheden om nog enige tijd respijt te krijgen om een andere woning te zoeken.
-
Het kan gebeuren dat je als verhuurder van je huurder af wilt. Als een huurder zich niet gedraagt of niet (tijdig) betaalt, dan zijn er zeker mogelijkheden. Er kan altijd worden onderhandeld, maar als een huurder het echt bont maakt, dan kan er een ontruimingsprocedure worden gestart. Dit is een kort geding voor de kantonrechter, waarbij de ontruiming wordt gevraagd. Hoe erger het is, hoe groter de kans van slagen. Vraag advies over een procedure en over het aanleggen van een dossier.
-
Advocaten zijn niet goedkoop, maar hebben ook te maken met grote belangen en verantwoordelijkheden. De uitkomst van een zaak kan grote gevolgen hebben.
Bij Parmentier Advocaten werken wij in beginsel tegen vaste en eerlijke uurtarieven. In overleg met onze cliënten maken wij afspraken over het uurtarief waartegen zal worden gewerkt. Hierbij houden wij onder meer rekening met de complexiteit van de zaak en de aard van de te verlenen rechtsbijstand. Indien u een rechtsbijstandsverzekering heeft, worden met de verzekeraar tariefafspraken gemaakt. Met DAS Rechtsbijstand hebben we zelfs al vaste tariefafspraken gemaakt, waardoor uw budget minder zwaar wordt belast met advocaatkosten.
Tijdens het eerste gesprek zullen duidelijke afspraken worden gemaakt over prijzen en kosten.
-
Als u een rechtsbijstandverzekering heeft of lid bent van een vakbond, dat betaalt uw verzekeraar of vakbond de rekening voor de advocaat. Zij dienen daarbij rekening te houden met uw uitdrukkelijke voorkeur voor een bepaalde advocaat. Het kan zijn dat de jurist van de verzekeraar de zaak wil behandelen. Dat kan betekenen dat u een beperkt budget krijgt om de zaak door uw advocaat te laten behandelen. De advocaat stuurt zijn rekening rechtstreeks aan uw rechtsbijstandsverzekeraar of vakbond.
-
Bij een dreigend ontslag is het belangrijk om op tijd advies in te winnen. Zeker als uw werkgever u een overeenkomst aanbiedt waarmee hij afscheid van u wil nemen, een zogenoemde vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. Wij adviseren u graag over de vraag of dat een goed idee is, en of uw werkgever een sterke zaak heeft als hij de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Naast werknemers adviseren wij ook werkgevers over arbeidsrechtelijke vraagstukken, bijvoorbeeld over ontslag, concurrentiebeding en medezeggenschap (MR).
-
Het is altijd vervelend als er een discussie ontstaat met degene die je inhuurt om voor jou je verbouwing te doen. Misschien dat de kwaliteit teleurstellend is of dat de aannemer gewoon niet doorwerkt of zelfs niet komt opdagen.
Toch kan je niet zomaar een andere aannemer het werk komen laten herstellen of afmaken. Je moet je aannemer eerst behoorlijk in gebreke stellen en de gelegenheid geven om het werk te herstellen of af te maken. Mochten uw betalingen achterblijven, dan kan een aannemer het werk opschorten. Hierover kan nogal eens discussie ontstaan: moet er eerst worden gewerkt, of eerst worden betaald? Hierover kunt u bij ons advies aanvragen. Mocht het nodig zijn dan kunnen wij uw aannemer behoorlijk in gebreke stellen.
-
Voor jou als opdrachtnemer/aannemer is het van belang welke regels op de aanneming of de opdracht van toepassing zijn. Dit kan nogal verschillen. Heb je te maken met consumenten, dan zijn de regels nog iets strenger. In de meeste gevallen zal je de opdrachtnemer eerst in gebreke moeten stellen, zelfs al heb je een factuur gestuurd en is de betaaldatum al overschreden. Een opschortingsrecht ontstaat niet zomaar. Er moet echt wel iets aan de hand zijn; dat noemen we verzuim. Afhankelijk van de toepasselijke regels kan je ook om betaling of zekerheden vragen, voordat je verder gaat.
-
Het eigendom is een belangrijk recht. Dit betekent dat de buren een behoorlijke vrijheid hebben om met hun eigendom te doen wat ze willen. Echter, al hebben ze een bouwvergunning, ook jouw eigendomsrecht is een even sterk recht. Als er sprake is van een inbreuk op jouw rechten, dan kan je hiertegen optreden, bijvoorbeeld in kort geding, om een bouw stil te leggen of zelfs af te breken. En dat kan ver gaan (kijk maar eens bij de verhalen op onze Blog).
Je kan niet een onredelijke houding aannemen. Binnen de toepasselijke bestemmingen dien je een redelijke inbreuk op je (eigendoms)recht te accepteren. Wij kunnen je helpen bij het maken van afspraken met de buren en je adviseren over je juridische positie. We kunnen een bepaalde tactiek uitdenken, waarbij we uw belangen het beste kunnen verdedigen. Bel ons voor het maken van een afspraak voor een gratis intakegesprek.
-
Wij kunnen u helpen met het opstellen van een koopovereenkomst en u ook adviseren over de garanties en zekerheden. Er komt vaak meer kijken bij het verkopen en leveren van een pand dan men in eerste instantie heeft ingeschat. Bel ons voor het maken van een afspraak voor een gratis intakegesprek.
-
Er komen veel zaken op je pad als eigenaar van onroerend goed (officieel: onroerende zaken). Wij hebben zeer veel ervaring met vastgoed. Wij kunnen u helpen bij de splitsing en het oprichten van een VvE, maar kunnen ook uw huurovereenkomsten beheren of opstellen. Wij kunnen vaste prijsafspraken maken voor producten en dienstverlening, zodat het juridisch onderhoud voor u betaalbaar blijft. Het begint met een oriënterend gesprek. Dat is bij ons gratis.
-
Allereerst is het de vraag of er werkelijk sprake is van een strijd met het bestemmingsplan. Dit is redelijk eenvoudig te onderzoeken. U kunt een wijziging van het bestemmingsplan vragen. Soms is een eenvoudige procedure al voldoende, omdat er in het bestemmingsplan rekening is gehouden met mogelijke ontwikkelingen.
-
Heeft de vorige eigenaar toegestaan dat er uw erf wordt gebruikt, dan is het verstandig om zo snel mogelijk te handelen. U kunt het gebruik ook uitdrukkelijk toestaan, waardoor een stuk grond niet snel van eigenaar verliest. U kunt ook verzoeken om het gebruik te beëindigen en uw grond te ontruimen. Mocht er al een gebouw staan en is het kostbaar om te verbouwen, dan is het afhankelijk van hoe de inbreuk is ontstaan of de buren gehouden zijn om de muur af te breken en naar het eigen erf te verplaatsen. Wij kunnen u helpen bij het maken van een inschatting van wat mogelijk is.
-
Het verwijderen van bomen is wel een vergaande stap. Mogelijk zijn er minder ingrijpende oplossingen. Hoewel bomen volgens het wetboek twee meter uit de erfgrens moeten blijven is er soms lokale regelgeving die het wel toestaat. Ook zijn sommige (erfgrens-)bomen, zoals Heesters, niet aan dit verbod onderhevig. De omstandigheden zijn van belang en wij kunnen dit voor u beoordelen en een plan bedenken om de overlast op te lossen.
-
Er is een verschil tussen het in de winkel kopen en online kopen van producten. Als u iets online koopt (koop op afstand) ontstaat er een recht om, zonder opgaaf van reden, de koop binnen een termijn van 14 dagen ongedaan te maken en uw geld terug te krijgen, tenzij het een maatwerkproduct betreft of bederfelijk is. Het product moet u binnen 14 dagen na ontbinding retourneren en de ondernemer moet u binnen die termijn alles terugbetalen, ook de eventuele betaalde bezorg- of administratiekosten die u moest betalen.
Als u iets koopt in de winkel bestaat dit recht niet, omdat er geen sprake is van koop op afstand. U dient zich dan te houden aan de regels van de winkel over het ruilen en retourneren van artikelen. Mocht een product defect zijn of niet voldoen aan uw verwachtingen, dan bent u wel beschermd door het consumentenrecht en kunt u om vervanging of herstel vragen. Ook kunt u zich mogelijk beroepen op een garantie die is afgegeven door de producent of de winkel.
Aanvraag gratis consult