Uitspraak: Een gemeente beëindigt de samenwerking met een bedrijf; het bedrijf zou afspraken niet zijn nakomen: mag dat?
Zaken doen met de gemeente betekent dat eerst een aanbesteding moet worden gewonnen. Hierna kan de opdracht definitief worden opgedragen en kan de ondernemer aan de slag.
De gemeente Veldhoven had zo een Europese aanbestedingsprocedure georganiseerd voor leerlingenvervoer voor Veldhoven en omgeving. Het zou een contract worden voor 4 jaar en na 4 jaar zou het contract nog eens met 2 jaar worden verlengd, zodat het contract een looptijd van 6 jaar kon hebben. De ondernemer met de laagste inschrijvingsprijs heeft de opdracht gekregen. De nummer 2 van de aanbesteding moest op de ‘reservebank’. Mocht de gemeente Veldhoven niet tevreden zijn over de nummer 1, dan kon volgens de aanbestedingsvoorwaarden de nummer 2 worden gecontracteerd.
Ook in de algemene inkoopvoorwaarden van de gemeente is bepaald dat als de winnaar van de aanbesteding contractuele afspraken niet zou nakomen, zelfs na een ingebrekestelling , de gemeente het recht zou hebben om nummer 2 te contracteren.
De redenen voor de beëindiging van het contract
De contractpartij – winnaar van de aanbesteding – moest onder andere de volgende verplichtingen nakomen en volgens de gemeente had de winnaar deze verplichtingen uit de overeenkomst geschonden.
• De winnaar zou vaste chauffeurs inzetten voor de ritten en had dat niet gedaan
• De chauffeurs moesten (nieuw) aangemelde leerlingen ophalen, maar dat gebeurde niet, waardoor ouders bij de gemeente gingen klagen
• Van alle chauffeurs moest een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) worden overgelegd, maar dat was niet gebeurd
• Er gold een maximale reistijd, maar die werd niet door de ingezette chauffeurs gerealiseerd.
• De communicatie verliep stroef tussen de gemeente en de onderneming.
Ontbinding van de overeenkomst
De maat was op een gegeven moment vol. Overleg had niet tot het gewenste resultaat geleid en de gemeente heeft de ondernemer schriftelijk in gebreke gesteld.
De gemeente vond dat de ondernemer de gebreken niet tijdig had verholpen en heeft de overeenkomst beëindigd door deze te ontbinden. Vervolgens heeft de gemeente een contract afgesloten met de nummer 2 op de ‘reservebank’.
Wel of niet terecht de overeenkomst beëindigd?
Tijdens de procedure is gebleken dat de feiten iets anders lagen dan door de gemeente is geschetst. Zo was er geen substantiële overschrijding van de maximale reistijd. Sommige leerlingen werden zelfs eerder opgehaald in verband met (het vermijden van) files. Voor wat betreft de VOG-verklaring was gebleken dat extra chauffeurs moesten worden ingezet wegens de extra aanmeldingen van de gemeente en slechts voor enkele van deze extra chauffeurs waren de VOG-verklaringen nog niet geregeld.
Kortom, de gemeente bleek te hebben gehandeld op basis van ongefundeerde aannames en had het een en ander niet goed uitgezocht. De overeenkomst is dan ook ten onrechte ontbonden.
In verband hiermee was de gemeente dan ook gehouden om de afspraken met de ondernemer, de nummer 1, alsnog na te komen. Het was de gemeente niet toegestaan om de nummer 2 op de reservebank te contracteren, op straffe van een dwangsom van € 1.000, – per dag die de gemeente aan nummer 1 verschuldigd zou zijn.
Hebt u vragen over deze uitspraak of vragen over aanbesteding in het algemeen, neem dan contact op.
Mr. K.G.O. (Kwaku) Afriyieh
afriyieh@parmentieradvocaten.nl
Advocaat, gespecialiseerd in aanbestedingsrecht en contractenrecht
Parmentier Advocaten
Bel of mail indien u vragen heeft over dit of een ander onderwerp
Tel. 023 531 3111